William Herbert Gilder, Hajótöröttek (e-book)

E-BOOK 

Az USS JEANETTE pusztulása

A háromárbocos Jeannette gőzhajó 1879. július 8-án futott ki a tengerre San Francisco kikötőjéből. Elszánt sarkkutatókat vitt a fedélzetén az örök jég birodalmába. A hajót Gordon Bennett – a New York-i újságkirály – szerelte fel. Ő támogatta néhány évvel korábban – 1874-ben – Henry M. Stanley expedícióját is, amely az Afrikában nyoma veszett Livingstone felkutatására indult útnak. Nevét mégis az automobil és léghajóversenyek rendezésével tette ismertté világszerte.
A Jeannette egyszer már járt az Északi-sarkon. Második útját a gyakorlott sarkutazó, De Long kapitány, az amerikai haditengerészet hadnagya vezette. Fedélzetén harminchárman utaztak: három tiszt, egy orvos, egy természetbúvár és huszonhat főnyi legénység; köztük két kínai szakács és két alaszkai eszkimó kutyahajcsár. Tudósítójuk, Gordon Bennett egyik lapjától, a New York Herald-tól érkezett a hajóra.
Az expedíció célja az Északi Sark felderítése és a svéd Nordenskiöld* (* Eric Nordenskiöld, a hírneves svéd utazó 1878–1879-ben hajózott végig a háromszáz év óta kutatott északkeleti átjárón. 1879. szeptember 2-án szerencsésen megérkezett Japánba, Yokohama kikötőjébe.)
eltűnt hajójának felkutatása volt. Nordenskiöld a Vega nevű hajójával 1878-ban kelt útra a svéd partokról, hogy megtalálja az északkeleti ázsiai átjárót.
De Long kapitány a Bering-szoroson át, az északra tartó tengeráramlás segítségével, haladt az Északi Sark felé. Első úti célja a Wrangel-föld ** (** A Wrangel-föld sokáig afféle Senki-szigete volt. Az első patraszállás 1881-ben az amerikai Hooper kapitány nevéhez fűződik. 1923-ban, az Egyesült-Államok kitűzte az amerikai lobogót.) majd Szibéria tengerpartja volt. (1867-ben már megjárta Szibéria parjait.)
A Jeannette útrakelése után két hónappal már a sarki zóna veszedelmesen zajló jégtengerén hánykolódott. Novemberben teljesen beszorult a jégtáblák közé. Körben hatalmas jégrögök és toronymagasságú jéghegyek fojtogatták. Tehetetlenül sodródott északnyugat felé, a tengeráramlástól függően, hol gyorsabban, hol lassabban. A hajó sorsa és utasainak élete egyre bizonytalanabbá vált. A tapasztalt De Long kapitány tudta, hogy a széthulló, majd újra összecsapódó jégtömegek könnyen összeroppanthatják a hajó testét. Értékes rakományuk, a vagyont érő kutató felszerelés könnyen a tenger martalékává válhat.
A jég hatalmas nyomása alatt a Jeannette erősen oldalra dőlt. Az utasok életét nap mint nap újabb veszedelem fenyegette. A hajó közben egyre távolabb sodródott északnyugat felé. A természet erejének kiszolgáltatottan vergődtek a jégvilág fogságában.

Csaknem két esztendeje hánykolódtak már a befagyott tengeren, amikor 1881. május 17-én szárazföldet pillantottak meg. A Wrangel-föld óta ez volt az első szárazföld, amely útjukba került. A kis sziklaszigetet Jeannette-szigetnek nevezték el. A kedvezőtlen időjárás miatt meg sem kísérelhették a partraszállást. Egy hét múlva újabb sziget tűnt föl a láthatáron. Öt tengerész indult útnak, hogy felderítse a térképen eddig nem szereplő szigetet. Napokig tartott, míg csónakjukkal átvergődtek a befagyott tengeren. Június 3-án végre partot értek, és kitűzték az amerikai lobogót. A sziget a Henrietta nevet kapta. Vulkáni eredetű hegyeit hó és jégtakaró borította. Az északi szélesség 77. fokán túl, a Szibéria partjaitól mintegy 700 kilométerre található Henrietta-sziget – a Jeannette-sziklasziget mellett – a De Long-szigetcsoport második tagja lett. (A harmadik a később felfedezett Bennett-sziget lesz, amelyet az expedíció támogatójáról, Gordon Bennettről neveznek el.)
A szigetalapítók június 6-án visszatértek a hajóra. A Jeannette közben befagyott a jégtáblák közé, kormánya irányíthatatlanná vált. Tehetetlenül sodródott az áramlással. Körülötte félelmetes, házmagasságú jégtömbök tornyosultak. Június 10-én éjjel heves lökések rázták meg a hajót. De Long kapitány naplójában így emlékszik vissza a történtekre:

„1881. június 12-én, vasárnap reggel – írja – beteljesedett a Jeannette végzete. Előző délután a jég ellenállhatatlan erővel ostromolta a hajó bal oldalát, amitől tizenhat fokos szögben jobbra billent. Minden eresztékében baljóslatúan nyögött és nyikorgott. A felső fedélzet belülről beszakadt. Kívül ujjnyi hézagok tátongtak rajta. A hajó rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett.
Minél előbb biztonságban akartam tudni az embereket, ezért parancsot adtam a csónakok vízre bocsátására. A legénység nyugodtan teljesítette az utasításaimat. A balról ránk zúduló, félelmetes jégtömeg már a hajó hátsó részét fenyegette. Az orra a magasba lendült, a fara egyre mélyebbre süllyedt. A Jeannette jobb oldalára dőlve beékelődött a jég közé.
Melville, a Jeannette mérnöke, tátongó rést vett észre a gépházban, a kazánok és a motor mögött. A farfedélzet mozdulatlanul belefúródott a jégbe, palánkjai a jég szorongatásától összeroppantak. A jobb oldali rész is erősen megrongálódott. A szénraktárt aggasztó gyorsasággal ellepte a víz.
Parancsot adtam, hogy a fedélzeti raktárban tárolt kenyér- és pemikán készlet felét (a pemikán nem más, mint zsír- és húsliszt keveréke) hordják ki a jégre, a kutyákat és az összes szánt menekítsék biztos helyre.
Délután fél öt tájban a jég nyomása hirtelen megenyhült. Már-már azt hittük, hogy megmenekültünk. A hajó ekkor már huszonkét fokos szögben dőlt a jobb oldalára, a bal orra két méter magasra megemelkedett.
Öt órakor sajnos minden kezdődött előröl. Hajónk minden ízében csikorgott és nyögött. A felső fedélzet aggasztóan felpúposodott, a jobb oldala mintha már széthullott volna darabjaira. Ekkor úgy döntöttem, hogy minden élelmiszert, ruhát, mozdítható tárgyat – így az ágyakat is – vigyük ki a hajóból. Mindenekelőtt a betegeket mentsék ki a jégre. Magamhoz vettem az összes dokumentumot: a hajónaplót és a tudományos feljegyzéseket.
Még javában fojt a munka, amikor újabb hatalmas lökés rázta meg a hajót. Hat órakor láttuk, hogy a törzsét teljes egészében elöntötte a víz. Ettől fogva korábbi parancsaim érvényüket vesztették: mentettük, ami még menthető. A víz lassan elborította a felső fedélzetet. Hajónk már harmincfokos szögben a jégbe ékelődött. A felső fedélzet is elmerült a vízben, a mellvéden keresztülcsapott az ár. A jég alighanem beszakította a hajó jobb oldalát, a nagyárboccal szemközt.
A Jeannette lassan elsüllyedt. Nyolc órakor már senki sem tartózkodott a fedélzeten. A csónakokkal egyre jobban eltávolodtunk a hajótól. A jégen tábort vertünk éjszakára.
A jégzajlás teljesen szétmorzsolta a palánkokat. Hajnali háromkor a Jeannette kéménye már ki sem látszott a hullámok közül. A pusztítás műve beteljesedett. Egy órával később hajónk hullámsírban pihent…

990 Ft

Olvass bele

hírlevél kedvezmények

Iratkozzon fel hírlevelünkre kedvezményekért, valamint, hogy elsőként értesüljön új kiadványaink megjelenéséről.

Hírlevél

Hírlevél

Értesüljön elsőként akcióinkról és új kiadványainkról!

Sikeres feliratkozás!